Google analytics Toestaan Niet toestaan

Facebook Toestaan Niet toestaan

WAVV - Wageningen (2)

25 december 2015 10:45

In 1951 speelde WAVV de ere wedstrijd tegen Wageningen naar aanleiding van het 40 jarig bestaan van de voetbalvereniging Wageningen.

Wageningen organiseerde een toernooi met 4 streekclubs en de winnaar mocht tegen Wageningen uitkomen. De 4 clubs die strEden om deze erewedstrijd waren CHRC, Ede, Oosterbeek en WAVV. Aanvankelijk was in plaats van Oosterbeek Veenendaal uitgenodigd, maar Veenendaal trok zich op het allerlaatste moment terug.
Op 4 augustus 1951 speelden op de Wageningse Berg eerst Ede - Oosterbeek welke verrassend door Oosterbeek werd gewonnen met 1 - 0. Dat was verrassend daar Ede 2de klasse en Oosterbeek 3de klasse speelt.
Later trad WAVV, 2de klasse, aan tegen CHRC 3de klasse, dat de eerste helft WAVV aardig partij gaf en de stand op 1 - 1 kon houden. Maar na rust voerde WAVV het tempo op en was het gebeurd met CHRC, WAVV won met 7-1 . De doelpunten van WAVV kwamen van Hendriks 2x, Van Reemst, Dick van de Brink, Wessels 2x en Zeller.
Op 10 augustus speelde eerst Ede - CHRC om de 3de en 4de plaats, 3 - 3 was de eindstand waarna CHRC met strafschoppen de 3de plaats behaalde. Daarna was de finalewedstrijd WAVV - Oosterbeek. WAVV scheen aanvankelijk rechtstreeks op de overwinning af te gaan, de voorhoede combineerde verrassend goed. Voral Van Reemst stichtte met geslepen passes verwarring in de Oosterbeekse achterhoede. Het was hoofdzakelijk te danken aan doelman L'Amie dat het maar 1 - 0 was bij rust, doelpunt van Wessels. Na rust was het kick and rush voetbal van Oosterbeek moeilijk te bestrijden voor WAVV en het bleek dat de roodgroene achterhoede allerminst een hechte eenheid was.
Hellegering opereerde te veel op eigen gelegenheid, Heintzbergen leek zich als linksback niet thuis te voelen. Van Ommeren maakte een solide indruk maar had het moeilijk tegen een geweldige Borger en de jeugdige Van Harn was wel handig, maar moet toch leren de bal niet te lang bij zich te houden.
Het onzekere spel van de WAVV-verdediging bracht onverwacht de gelijkmaker op het bord door Van der Horst, die zelfde Van der Horst zette Oosterbeek op 1 - 2 en na een blunder van Hellegering zet die zelfde speler de 1 - 3 op het bord.
Merkwaardig genoeg was het nu juist WAVV dat de wedstrijd weer onder controle kreeg, een omzetting door Van den Berg midvoor en Hendriks rechtsbuiten te zetten gaf een verbetering daar Hendriks nu meer vrijheid kreeg. Het werd 2 - 3 door een formidabel schot van Wessels en 3-3 door Hendriks, zodat strafschoppen de winnaar moesten brengen.
In de jaren 1950 was het met strafschoppenseries zo, dat elke club de 5 strafschoppen achter elkaar moest nemen en na loting was WAVV als eerste aan de beurt.
Deze strafschoppenserie had een merkwaardig verloop, de schutters van WAVV hadden zichtbaar ontzag voor de geduchte Oosterbeekse doelman. En dit werd er niet beter op toen de doelman de harde schoten van Van den Berg en Wessels subliem stopte. Mikkend in de uiterste hoek schoten Dick van de Brink en Hendriks naast en schoot Van Reemst de 5de snoeihard op de paal.
Nu was Oosterbeek aan de beurt om er 5 te nemen en hoefde er maar 1 te maken om winnaar te worden. De WAVV-doelman Gert Jansen gaf WAVV aanvankelijk weer hoop door de eerste 2 strafschoppen van L'Amie en Boger te stoppen. Maar ook nu was het weer Van der Horst die de 3de raak schoot en zo Oosterbeek met zijn 4 raken schoten het recht gaf om tegen Wageningen uit te komen.
Door het afzeggen van Veenendaal waardoor Oosterbeek diens plaats in nam en met de gedachte dat met de deelname van de sterke clubs Ede en WAVV ze de finale toch niet zouden halen, zat Oosterbeek met een groot probleem, daar Oosterbeek diezelfde dag zich verplicht aan om tegen Vitesse te spelen ter ere van de opening van het nieuwe Velox-terrein in Oosterbeek.
Zodoende kwam WAVV toch uit tegen Wageningen in de erewedstrijd ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Wageningen. Op zondag 26 augustus 1951 Wageningen - WAVV dus. Op vrijdag stonden de opstellingen voor de wedstrijd in de krant:
Uit het krantverslag:
'De eerste klassers hebben WAVV een behoorlijke les gegeven, al dient gezegd dat de roodgroenen verdienstelijk tegenspel hebben geleverd. De groenwitten kwamen herhaaldelijk voor het WAVV-doel, waar keeper Jansen enkele harde schotten van Van de Weerd uitstekend wist te stoppen, maar na een kwartier moest zwichten voor een schuiver van die zelfde Van de Weerd, waarna Zeller Wageningen op 2-0 brach. Nog voor rust scoorde Hendriks met een fraaie kopbal uit een voorzet van Heintzbergen de 2 - 1.
In de 2de helft waren de Tuindorpers lange tijd in het offensief, maar bracht Van de WeerdD onverwacht de stand op 3 - 1. Na een foutje van doelman Jansen was het Moller die de 4-1 binnen schoot. WAVV liet zich niet ontmoedigen en na enige goede aanvallen kregen de roodgroenen een vrije trap te nemen, die door Van Reemst hard en onhoudbaar voor Geutjes in de bovenhoek verdween. Na een fraaie solo rush van Bleijenberg en een goed geplaatst schot van Van de Weerd bracht de stand op 6 - 2. WAVV bleef goed partij geven en het was Van Ommeren die uit een corner hard inkopte 6 - 3, maar het was Van de Weerd die met een van zijn befaamde kogels deze sportief gespeelde Wageningse derby op een 7 - 3 eindstand bepaalde.
Voor de wedstrijd bood aanvoerder Jac Jansen zijn WAVV collega Janus van de Kolk een jubileumvaantje aan, waardoor de uitstekende verstandhouding die er is tussen beide clubs momenteel bestaat nog eens werd bezegeld'.